Openlab.nl

Met testalize.me test je jezelf 100% anoniem op SOA's. Onze tests zijn altijd gebaseerd op zelfafname in laboratoriumonderzoek. De uitslag van jouw test is online en anoniem op te vragen met een unieke code. Binnen 48 uur. Bestellingen worden altijd discreet verzonden. Een SOA-test doen? Bestel de test online.


Extra info

WAT KOST EEN SOA-TEST?

Het blijkt keer op keer dat de kosten voor een SOA-test voor velen onduidelijk zijn. Weinig bezoekers weten van te voren wat ze gaan betalen bij de huisarts. Wat wordt er gedekt door de zorgverzekeraar? En welke kosten vallen onder het eigen risico en moet je dus zelf betalen? Wat zijn de kosten van een SOA-test nou echt? Nu is de SOA-test een vrij breed concept. Er zijn verschillende manieren om je te laten testen. Denk aan GGD, huisarts of zelftest. Jaren geleden bleek al dat de kosten voor een Chlamydia-onderzoek bij de huisarts varieerde tussen de 40 en 300 euro. Dit verschil zit hem in aantal SOA’s dat je laat testen maar vooral in de prijzen die laboratoria rekenen. Tijd om eens te kijken naar de verschillende opties die je hebt.

SOA-TEST BIJ DE GGD. GRATIS OF NIET?

We beginnen met de GGD. Deze organisatie is van oudsher hét aanspreekpunt als het aankomt op SOA’s. De SOA-test is hier gratis, maar alleen voor hen die als risicogroep gelden. Risicogroepen zijn jongeren, mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. Val je niet onder één van deze risicogroepen? Dan word je doorverwezen naar de huisarts.

Bij de GGD moet je jezelf vaak legitimeren (niet bij iedere GGD). Daarna volgt een gesprek (triage). Hier worden vragen gesteld over je seksuele historie, aantal partners, geaardheid maar ook drugsgebruik passeert de revue. Dit gesprek bepaalt het risico en welk type test er uitgevoerd moet worden. Vervolgens moet lichaamsmateriaal afgenomen worden en wordt alles klaargemaakt voor verzending naar het laboratorium. Vaak volgt de uitslag binnen een week. Test je positief? Dan kun je via diezelfde GGD behandeld worden.

De test hangt af van de antwoorden op jouw vragen tijdens het gesprek. Iedereen wordt standaard getest op Chlamydia en Gonorroe. Man, vrouw, homo en hetero, maakt geen verschil. Bij mannen wordt dit gedaan aan de hand van urine. Bij vrouwen met een vaginale swab (wattenstaafje langs vaginawand halen). Beide moet je zelf afnemen. Bij homoseksuele mannen wordt er ook getest met een anale swab (bij anale contacten) en orale swab (bij orale contacten). Vrouwen die anale seks hebben ontvangen ook een anale swab. Ook deze moet je vaak zelf afnemen, maar een verpleegkundige kan altijd helpen.

Bij homoseksuele mannen wordt er ook vaak getest op HIV en Syfilis. Bij hetero’s gebeurt dit niet standaard maar pas als blijkt dat er een bepaald risico is geweest. HIV wordt getest aan de hand van bloed. Dit bloed neemt de arts of verpleegkundige bij je af. Andere SOA’s zoals Lues (Syfilis) en Hepatitis B kunnen ook meegenomen worden in de test. Ook deze worden aan de hand van bloed opgespoord.

SOA-TEST HUISARTS = EIGEN RISICO

Jaarlijks test de huisarts ongeveer twee keer zoveel mensen op SOA’s als de GGD. Om te testen maak je eerst een afspraak. Alleen als er acute klachten zijn, kun je meteen langs komen. Aan mannen zal de assistent vaak vragen om urine mee te nemen. Als vrouw kan je bij de huisarts een swab (wattenstaafje) afnemen. De arts zal uitleggen hoe de test in zijn werk gaat, op welke SOA’s getest gaat worden en zal daarna jouw lichaamsmateriaal verpakken om vervolgens alles naar het laboratorium te verzenden. In het lab heeft de analyse plaats en wordt de uitslag bepaald. De uitslag wordt teruggekoppeld naar de huisarts en de assistent geeft het weer door aan jou.

Bij de huisarts kan iedereen getest worden. Logisch, je betaalt er namelijk zelf voor. Niet direct, het verloopt via je zorgverzekeraar. Deze haalt het bedrag van je eigen risico af. Dus alleen als jouw eigen risico op is is de test gratis. Voor iedereen die niet door zijn of haar eigen risico heen is betekent de SOA-test bij de huisarts gewoon betalen.

Vaak word je bij de huisarts getest op de meest voorkomende SOA’s. Dit gaat om Chlamydia en Gonorroe. De huisarts begint met een consult. Dit is gratis. De verzekeraar betaalt dit voor 100%, zonder aanspraak op je eigen risico. Maar dan moet je getest worden. Jouw huisarts werkt samen met een laboratorium. Dit lab hanteert zogenaamde NZa-tarieven voor iedere bepaling. Test je op Chlamydia en Gonorroe? Dan betaal je voor 2 bepalingen. Vaak ligt dit voor Chlamydia en Gonorroe zo rond de 60 euro. Dit bedrag gaat niet naar de huisarts maar naar het laboratorium. En de verzekeraar regelt dit. Meer bepalingen om meer locaties te testen (genitaal is een locatie, anaal en oraal kunnen ook nog getest worden)? Dan betaal je meer.

Maar dat is nog niet alles. Het lab hanteert vaak ook administratiekosten en soms ook afnamekosten om bijvoorbeeld bloed te prikken. Dat kan oplopen tot 25 euro per test. Het kan dus voorkomen dat je 85 euro moet betalen voor een SOA-test op Chlamydia en Gonorroe bij de huisarts. Komt daar ook een HIV-test bij? Dan betaal je ook daar weer los voor.

Test je positief? Dan zul je terug moeten naar de huisarts. Je krijgt dan een recept mee voor antibiotica om af te halen bij de apotheek. Deze antibiotica betaal je zelf. Vaak is dus rond de 20 euro, afhankelijk van de antibiotica. Let wel, dit geldt niet voor HIV. Hier ziet het behandeltraject er anders uit.

SOA THUISTEST (ZELFTEST)

Een alternatief voor GGD en huisarts is de zelftest. En deze zelftest wordt steeds populairder. Zo kan je zelf een SOA-test doen. Toch moet er bij de zelftest – of thuistest – ook direct gewaarschuwd worden. Er zijn 2 type testen: de test met  analyse in een lab en  de test zonder deze analyse. Een SOA-test zonder laboratoriumonderzoek is onbetrouwbaar en wordt sterk afgeraden te gebruiken. Hoe herken je deze test? Simpel: bij zo’n thuistest krijg je binnen 15 minuten resultaat. Denk aan een zwangerschapstest. Deze SOA-thuistest moet je dus niet gebruiken. Je kunt hiermee een uitslag krijgen die niet klopt. Kies altijd voor een zelftest met laboratoriumanalyse. Hier bepaalt een laboratorium jouw uitslag en deze is daarmee wel betrouwbaar.
De zelftest met lab-analyse wordt uiteraard door testalize.me aangeboden. Dus niet direct uitslag, eerst moet het laboratorium jouw lichaamsmateriaal analyseren. En natuurlijk heb je daarvoor even wat geduld nodig, maar dan is de uitslag wel betrouwbaar. Overigens heb je bij GGD en huisarts ook geduld nodig, vaak zelfs nog meer.

ONLINE BESTELLEN

De zelftest varieert in prijs. Die van testalize.me is de voordeligste met 39 euro voor Chlamydia en Gonorroe. En onze is test is eenvoudig online te bestellen. Andere aanbieders variëren in prijs van 50 tot en met 100 euro. De meeste zijn daarmee goedkoper dan de huisarts. Test je positief? Dan zul je behandeld moeten worden via (vaak) huisarts. Bij testalize.me krijg je een rapport dat geautoriseerd is door arts-microbioloog waarmee je direct behandeld kunt worden zonder eerst opnieuw te testen. Bestel jouw test online en test jezelf morgen al!


Openlab.nl Reviews

Bezoek Openlab.nl

Schrijf een review