Stadsfietsen zijn er in damesfietsen, herenfietsen en unisexfietsen. Het verschil tussen damesfietsen en herenfietsen zit vooral in de horizontale stang op de herenfiets die bij de damesfiets ontbreekt. Sommige stadsfietsen zijn ook als unisexmodel leverbaar. Deze heeft geen stang in het midden van het frame, maar vaak wat lager, zodat ook dames er gemakkelijk op kunnen stappen. Verder hebben unis ... [...]
Een stadsfiets is zo ongeveer de meest verkochte fiets in Nederland, al zit de elektrische fiets de stadsfiets wel op de hielen. De stadsfiets is een echte klassieker op het fietspad en net weg te denken dus. Maar wat typeert een stadsfiets eigenlijk en is deze voor jou geschikt?
Wat is een stadsfiets?
Stadsfietsen zijn stevige fietsen voor dagelijks gebruik en die tegen een stootje kunnen. Vaak zie je ze ook met een fietskratje voorop. De robuuste tweewieler heeft vaak een sterk stalen frame en staat bekend om zijn degelijkheid en gaat in de meeste gevallen vele jaren mee. Een stadsfiets is wel een relatief zware fiets, tussen de 18 en 22 kilo vaak. Een stadsfiets kan dus tegen een stootje en is vaak zonder al te veel poes pas te koop.
Wat is de definitie van een stadsfiets?
Een stadsfiets is in feite de noemer voor alle fietsen die dagelijks gebruikt worden. Dus niet zozeer een recreatieve fiets (die zijn tegenwoordig elektrisch in vrijwel alle gevallen) of een sportieve fiets als een mountainbike. Vrijwel elke Nederlands gezin heeft wel een stadsfiets in de chuur of garage staan. De stadfiets wordt gebruikt voor de dagelijkse boodschappen, om mee naar school te gaan, om je in dorp of stad voort te bewegen. Bekendste modellen zijn de oma- of opafiets, maar ook de transportfiets, moederfiets en bakfiets zijn populaire stadsfietsen.
Onderhoudsvriendelijk
Stadsfietsen lijken wel onverwoestbaar en zijn bovendien erg onderhoudsvriendelijk. Vaak hebben ze een gesloten kettingkast waardoor de ketting lang soepel blijft en niet snel roest. Wel wat lastiger mocht je ketting er toch een keer afvliegen. Maar een kleine kans dus dat je stadsfiets veel onderhoud bij de fietsenmaker nodig heeft.
Een stadsfiets kopen, waar moet je op letten?
Hoe vind je nou een betrouwbare stadsfiets die bij jou past? Met onderstaande criteria helpen we je bij het vinden van het perfecte model:
- Bedek waar je je stadsfiets voor gaat gebruiken. Ook voor langere afstanden? Dan zijn versnellingen handig. Voor de dagelijkse boodschappen? Dan is een fietsrek wellicht handig. Moet de kleine ook mee achterop? Bekijk of er de mogelijkheid is om een kinderzitje te plaatsen.
- Hoeveel versnellingen heb je echt nodig? Hoe meer versnellingen, hoe duurder de fiets.
- Wel type rem vind je fijn? Een handrem of de ouderwetse terugtraprem? De typisch Nederlandse terugtraprem is goedkoop, onderhoudsarm en haast niet kapot te krijgen. Minpunt is de lange remweg. Als je meer comfort wilt, kun je beter kiezen voor rollerbrakes of V-brakes handremmen.
- Verlichting: bij verlichting draait het om zien én gezien worden. Gelukkig zijn tegenwoordig bijna alle fietsen standaard uitgerust met krachtige ledverlichting. Een moderne naafdynamo doet de truc.
- Welk type en soort zadel vind je het lekkerst zitten? Natuurlijk is er keuze tussen dames- en herenzadels. Maar wil je bijvoorbeeld met gel, of vind je een leren zadel lekker zitten?