Voorheen was je wellicht gewend je banden bij je vaste garage of fitter te kopen en te laten monteren. Wel makkelijk, meteen bij een onderhoudsbeurt of APK, maar meestal verre van voordelig. Door online banden te kopen kun je fors besparen, soms meer dan 30%.
Veel online aanbieders bestellen hun banden rechtstreeks bij de groothandel. Omdat behalve zijzelf er geen andere tussenpersonen tussen zitten, en omdat ze vaak grote afnemers zijn, kunnen ze veel lagere prijzen rekenen.
Een lage prijs is fijn, maar hoe krijg ik ze op de auto? Daarvoor werken de meeste online aanbieders samen met lokale montagepartners. Dit zijn gewoon onderhoudsbedrijven door het hele land. Je kunt er ook voor kiezen om de banden naar je eigen garage te laten sturen, maar overleg dit wel eerst. Thuis bezorgen kan uiteraard ook, als je de mogelijkheid hebt om het zelf te doen.
Houdt er wel rekening mee dat voor het monteren van de banden additoneel nog montagekosten berekend worden. Een beetje afhankelijk van het bedrijf ligt dat meestal tussen de 15 en 25 euro per band. Dat is dus tenminste 60 euro op 4 banden naast de aankoopprijs.
De bandenmaat vaststellen
Het eerste wat je te doen staat is de juiste bandenmaat vaststellen. De bandenmaat heeft een aantal kenmerken, zoals breedte, wanghoogte, diameter en snelheidsindex.
Een populaire bandenmaat is bijvoorbeeld 205/55 R16 91H. De waarde 205 geeft de breedte in millimeters. De waarde 55 geeft de wanghoogte aan als percentage van de breedte, dus 55% van 205 mm. De waarde 16 is de inchmaat van de binnendiameter. Het getal 91 is het draagvermogen van de band. Aan de hand van een zogenaamde loadindex tabel kun je vaststellen of de banden het gewicht van je auto kunnen dragen. Kies bij voorkeur minimaal de waarde die al onder de auto zit. De letter aan het eind is de snelheidsindex. De letter H bijvoorbeeld geeft aan dat de banden een maximum snelheid aan kan tot 210 km/h.
Over het correct aflezen van de bandenmaat hebben we een uitgebreid artikel.
Zomerbanden zijn voor de zomer en winterbanden zijn voor de winter toch? Zo zwart-wit ligt het niet. Winterbanden zijn in de eerste plaats sneeuwbanden. Met zomerbanden ben je in Nederland het grootste deel van het jaar het beste af, ook in de winter doen ze onder de meeste omstandigheden vrijwel niet onder voor winterbanden. Totdat er sneeuw ligt, maar dat is in Nederland niet vaak het geval. De vaak toepaste vuistregel dat de grens bij 7 graden ligt, is niet meer echt van toepassing. Zeker A-merk zomerbanden zijn tegenwoordig zo goed, dat ze ook onder het vriespunt nog goed presteren.
Wanneer dan wel winterbanden? Vooral als je de garantie wilt hebben voor maximale mobiliteit in de winter, of als je in de winter over de grens gaat. In Duitsland is bijvoorbeeld montage van de winterband onder winterse omstandigheden verplicht.
Vierseizoenbanden worden steeds populairder, vanwege het achterwege kunnen laten van het twee keer per jaar moeten wisselen. Met name de vierseizoenbanden van Michelin en Continental scoren goed in bandentests. Maar het blijft een compromis. In de zomer presteren ze prima, maar minder goed dan een zomerbanden. En in de winter zullen ze minder goed met winterse omstandigheden om kunnen gaan dan een winterband.
Welk merk en model
Er zijn meer dan honderd merken op de Nederlandse markt. Bandenmerken zijn onderverdeeld in A-merken, B-merken en C-merken. Een A-merk is een bewezen topmerk, waar de kwaliteit en veiligheid vrijwel altijd hoog ligt. Een B-merk doet kwalitatief weinig onder voor een A-merk, maar de prijzen zijn vaak eens stuk gunstiger. C-merken excelleren vooral in prijs, de veiligheidseigenschappen en kwaliteit liggen over het algemeen een stuk lager.
Ons advies zou zijn om altijd voor een A- of B-merk te kiezen. Dan nog is het een hele opgave om de juiste band te vinden. Om je op weg te helpen vermelden we de resultaten van verschillende bandentests, en we tonen een Top 100 van populairste banden in iedere categorie.
Eenmaal de maat, bandensoort, merk en model bepaald, dan kom je uit op de productpagina. Belangrijk om te weten is dat Bandenspotter geen banden verkoopt, maar fungeert als een soort Google van bandenaanbieders. Op de productpagina is een promintente plek ingeruimd voor alle aanbieders van de gekozen band.
Alle aanbieders die wij tonen staan bij ons als betrouwbaar te boek, en hebben een bovengemiddeld goede service. Hier rest je dus nog om het voor jou aantrekkelijkste aanbod te kiezen. Wellicht aanbieder met de laagste prijs, of met de beste randvoorwaarden zoals levertijd en montage-opties. Na een keuze gemaakt te hebben, wordt je doorverwezen naar de website van de aanbieder. Daar controleer je nog even of de band en de prijs overeenkomt met je verwachting, om daarna eventueel tot een bestelling over te gaan.