Waarom zou ik een auto in privé leasen?

Waarom zou ik een auto in privé leasen?

15 april 2019

Tegenwoordig is het "hot" om je privé auto te leasen en niet zelf te kopen. Waarom doet men dit nu volop, wat zijn de voordelen maar ook de nadelen? En waar moet je op letten wanneer je een nieuwe auto in privé wilt gaan kopen en overweegt deze middels een leaseconstructie aan te gaan schaffen.
In dit artikel willen wij een zuiver beeld geven van de leaseconstructies voor een privéauto. Het gaat hier dus niet om een auto die je op de zaak wilt zetten of in de vorm van een andere,. zakelijke constructie wilt leasen.

Wat is private lease?

Je rijdt gedurende een vooraf afgesproken periode - deze kan variëren van minimaal 24 maanden tot maximaal 72 maanden - voor een vast netto maandbedrag in een nieuwe auto. Na die periode lever je de auto weer in bij de autodealer en eindigt de overeenkomst. Je bent in geen eigenaar van de wagen, maar hebt deze in bruikleen tegen een vast maandbedrag. De brandstof betaal je zelf, net als eventuele verkeersboetes en bij schades heb je een eigen risico. Een private leasing kun je eigenlijk het beste vergelijken met een huurauto voor de langere termijn.
De auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij, en jij betaalt het leasetarief om de wagen te gebruiken.

Het ontstaan van de private lease voor auto's

Banken en andere kredietverstrekkers zijn er achter gekomen dat een auto een redelijk waardevast en courant object is en wanneer je hier een juiste lease aan koppelt, dan is de restwaarde voldoende om winst te maken met het krediet. Tenslotte is dit waar deze kredietaanbieders van leven, namelijk iets wegzetten tegen een bepaalde rente en het risico op het niet terugbetalen van een krediet beperken. Mocht een debiteur (iemand die een schuld heeft aan de kredietverstrekker ofwel de klant) niet kunnen of willen betalen, dan is de auto (het onderpand) voldoende courant en waardevast om het geleende geld terug te krijgen. Dat is de ene kant van het verhaal.
Anderzijds had de consument steeds meer behoefte aan een nieuwere auto, maar is/was de aanschafprijs een obstakel. Door de Private Lease constructie - deze kun je ook deels inzetten- is het nu makkelijker geworden om nieuwe en duurdere auto's aan te schaffen. Door het onderpand kan er meer verstrekt worden dan wanneer je een persoonlijke lening wilt afsluiten voor een auto, aangezien deze niet gekoppeld is aan het object. Kortom; een win-win situatie!

Wie komen er in aanmerking voor een private lease?

Iedereen die een rijbewijs heeft, geen meldingen bij het BKR en of andere torenhoge schulden en woonachtig is in Nederland (uitzonderingen daar gelaten). Je kunt dus gewoon in loondienst zijn, aangezien het een privéauto betreft.

De voordelen van een auto leasen in privé

- Je hoeft geen spaargeld aan te spreken, dit kun je voor andere doeleinden gebruiken;
- De lening is vele malen lager dan een persoonlijke lening. Dit komt omdat het voertuig als onderpand (zekerheid) fungeert;
- Je hoeft geen andere mensen aan te spreken om geld te lenen;
- De auto is nieuw en vaak een all-in prijs, ook bij pech of schade;
- Weinig problemen worden er verwacht gezien de auto nieuw is;
- Je weet maandelijks exact waar je aan toe bent;
- na het contract geen verplichtingen en dus de mogelijkheid om opnieuw een splinternieuwe auto middels een private lease contract aan te schaffen.

Waar sluit ik een private lease contract af?

Tegenwoordig zijn er veel aanbieders te vinden. Iedere kredietverstrekker ziet, zoals eerder vermeld, de voordelen in van het verstrekken van een lening gekoppeld aan een object (in dit geval de auto). Het aanbod is dus ruim en het loont zeker de moeite om de tijd te nemen en op internet op zoek te gaan naar de juiste aanbieders. Zoek op reviews over private lease aanbieders, vergelijk op bijvoorbeeld Pricewise en vraag vrijblijvendeoffertes op alvorens je de keuze maakt. Vaak is een autodealer iets duurder, maar het voordeel is wel dat alles onder één dak is geregeld. De pro's en con's bepaal je dus zelf en op basis van je behoeften kun je online op zoek gaan naar een passende kredietverstrekker voor jouw nieuwe auto. Let vooral ook op wat er is inbegrepen bij de leaseprijs om appels met appels te kunnen vergelijken. Denk aan de aansprakelijkheidsverzekering (wel/niet inbegrepen), pechhulp, maximaal aantal kilometers per jaar en de ongevallen inzittenden.
Een aantal partijen die een private lease aanbieden met positieve ervaringen zijn: Lease.auto.nl, Mijndomeinauto.nl en Leasem.nl

Hopelijk heeft bovenstaande geholpen om je de juiste keuze te kunnen laten maken bij de aanschaf van je nieuwe auto. Succes met je zoektocht, de aanschaf en afhandeling van het lease-contract. En vooral veel rijplezier gewenst!

 

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden