Top 10 beste luchtontvochtigers voor in huis

Top 10 beste luchtontvochtigers voor in huis

24 augustus 2020

Er is altijd vocht in de lucht aanwezig wat ook noodzakelijk is om het aangenaam te laten voelen. Wanneer het in huis te vochtig is en er geen actie tegen wordt ondernomen, dan ontstaan er vochtproblemen. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan dit leiden tot condensvorming in de kozijnen, op de ramen en muren en zelfs tot schimmels op meubelen en de muren. Deze overtollige vochtvorming kan ook het gevolg zijn van goede huisisolatie waarin het vocht gevangen blijft doordat er te weinig wordt geventileerd.

Een gezin produceert per dag gemiddeld 11,5 liter aan vocht. Wanneer dit vocht niet kan ontsnappen, dan zal het zich ergens in het huis gaan verzamelen. Afhankelijk van de koudste plek in het huis, want hier komt het vocht bijeen met alle mogelijke problemen en gevolgen van dien. Het is van groot belang om het vochtgehalte tussen de 40% en max. 65% relatieve vochtigheid te houden. Hiermee voorkom je dergelijke problemen, muffe geuren en schade, ook voor de gezondheid. Zeker voor mensen met astma en met allergische aandoeningen is een te hoge luchtvochtigheid is het zeer hinderlijk.

De oplossing voor dit alles is simpel, efficiënt en duurzaam: een ontvochtiger!

Waardoor ontstaat een hoge luchtvochtigheid?

Zoals hierboven beschreven wil je geen overdadig vocht in huis en kun je dit verhelpen door een luchtontvochtiger te plaatsen. Overdadig vocht wordt namelijk veroorzaakt door condensvorming wat weer het gevolg is van onvoldoende ventilatie.  

Zoals gezegd produceert een gezin vocht op verschillende manieren:

⦁ Koken
⦁ Ademen van mensen
⦁ Het gebruik van een wasmachine/droger en vaatwasser
⦁ Het drogen van de was in huis
⦁ Douchen of het nemen van een bad
⦁ Gebruik van openhaard of gasverwarming

Indien het vocht niet uit het huis kan ontsnappen zal het zich in het huis gaan verzamelen en zoekt het een weg naar de koudste gedeeltes van het huis. Bijvoorbeeld naar het raam of een niet verwarmde slaapkamer. Hier beginnen vervolgens de problemen.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

De luchtontvochtiger zuigt als het ware de vochtige lucht aan middels een filter waar vuil en stofdeeltjes op achterblijven. Vervolgens wordt de gezuiverde, vochtige lucht door de verdamper gevoerd. In de verdamper wordt de lucht afgekoeld waardoor het vocht uit de lucht zal condenseren. De vochtdeeltjes zetten zich af op het koude oppervlakte van de verdamper om vervolgens als vochtdruppeltjes in de onderstaande bak te vallen. Het vocht wordt dus afgevoerd naar het condensreservoir maar kan ook via een permanente aansluiting naar een afvoerleiding of buiten. De ontvochtte lucht vervolgd vervolgens zijn weg door de condensor waar de lucht weer tot kamertemperatuur wordt opgewarmd. Dit proces vindt plaats doordat de lucht warmte opneemt uit het koelmiddel van de ontvochtiger. Tot slot komt de gedroogde lucht weer in de ruimte terug waar de ontvochtiger staat opgesteld en wordt opgenomen in de ruimte.

fonQ.nl

Hygrostaat

De meeste ontvochtigers hebben een hygrostaat waarmee je de gewenste vochtigheidsgraad kunt instellen welke jezelf het prettigst vindt. Een hygrostaat zal de ontvochtiger pas in werking stellen wanneer de relatieve vochtigheid te hoog is en vanzelf weer uitschakelen als de gewenste relatieve vochtigheid is bereikt. Een hygrostaat voorkomt  ook extra verbruik van energie omdat de ontvochtiger dus alleen werkt indien het echt nodig is.

Voorkomt een luchtontvochtiger condensatie?

Wanneer het echt koud is, dan zal er altijd enige mate van condensvorming op ramen en kozijnen zijn, anders is de lucht  te droog. Een luchtontvochtiger houdt de luchtvochtigheid onder controle en zal een te grote luchtvochtigheid voorkomen. De hoeveelheid vocht die zich in de lucht bevindt wordt in het algemeen aangegeven als relatieve vochtigheid en geeft aan hoeveel waterdamp de lucht bevat.  Deze lucht wordt weergegeven in een percentage en kan maximaal 100% bedragen. De lucht is dan verzadigd. Bij een relatieve vochtigheid van 50% bevat de lucht bij de heersende temperatuur de helft van de maximaal mogelijke hoeveelheid vocht. Bij een relatieve vochtigheid van tussen de 45% en 65% voelt men zicht het prettigst. 

Qlima D620 + Hygrometer Main Image

Wanneer heb je een luchtontvochtiger nodig?

De meeste vocht en ventilatie problemen ontstaan in de herfst en de winter er minimaal wordt gelcuht in huis. De luchtvochtigheid is juist in deze periodes het grootst en de buitentemperatuur het laagst, waardoor je de luchtontvochtiger goed kunt gebruiken.

Waar moet een luchtontvochtiger geplaatst worden?

Om snel resultaat te realiseren is het raadzaam om de luchtontvochtiger in de vochtigste ruimte te plaatsen. Houd de deuren en ramen gesloten zodat de vochtigheid snel kan afnemen in de betreffende  ruimte. Wanneer de relatieve vochtigheid op het gewenste niveau is gekomen, kun je de luchtontvochtiger in iedere ruimte plaatsen om de luchtontvochtiger na verloop van tijd op een centrale plaats in huis neer te zetten. 

Zijn er andere oplossingen om condensatie tegen te gaan?

Ja, er zijn ook andere manieren om een te hoog vochtpercentage tegen te gaan. Dit kan onder meer door de verwarming wat hoger te zetten, maar dan neemt niet de hoeveelheid vocht af. Wanneer je ’s nachts de verwarming weer uitzet, dan is het probleem weer terug. Ook kun je goed ventileren door ramen open te zetten waardoor er meer drogere en koude lucht in huis komt. Dit is een makkelijke maar kostbare manier, aangezien de lucht weer opgewarmd moet worden. Een luchtontvochtiger is echt de meest effectieve oplossing voor vochtproblemen. 

Wil je voor de zomer juist meer weten over airco's, lees dan het artikel "Top 10 beste airco's van dit moment".

Top 10 beste luchtontvochtigers

Tegenwoordig zijn er talloze aanbieders van luchtontvochtigers. Zeker niet allemaal voldoen ze aan de norm en om teleurstellingen te voorkomen is het raadzaam om voor een gerenommeerd merk te gaan. Vaak iets duurder, maar kwaliteit gegarandeerd en echt de oplossing voor het tegengaan van overtollig vocht in huis. Neem ook de even de moeite om reviews en ervaringen van eerdere kopers te lezen en de productspecificaties door te nemen. Dit voorkomt achteraf gedoe en irritatie. Dit was bij mij het geval en om dit voor anderen te voorkomen, heb ik mijn opgedane kennis samengevat in mijn top 10 luchtontvochtigers voor thuis:

1. Qlima D 612 Luchtontvochtiger - is een spatwaterdichte ontvochtiger en kan zodoende moeiteloos in natte ruimtes gebruikt worden. De ontvochtiger is zeer compleet met een timerfunctie, hygrometer en een 3-laags filter. De D 612 werkt uitermate stil en heeft een groot reservoir.

2. TROTEC Luchtontvochtiger TTK 53 E - beschikt over alle kenmerken, waarmee een moderne comfort-luchtontvochtiger zich kan onderscheiden. Hierbij overtuigt de ontvochtiger met een extra interessante functie: de gekleurde led-verlichting aan de voorzijde van het apparaat geeft direct aan of de luchtvochtigheid in de ruimte binnen het groene bereik ligt. Dankzij het functionele design, past de TTK 53 E in elk interieur en houdt hierbij met 2 ventilatiestanden en een ontvochtigingscapaciteit van maximaal 16 liter per dag verwarmde ruimten tot circa 31 m² betrouwbaar droog. Hierbij kan op het onderhoudsvriendelijke bedieningspaneel met digitaal display, worden gekozen uit de volgende luchtontvochtigingsmodi: automatische modus met een vooringestelde luchtvochtigheid van 55%, hygrostaatgeregelde ontvochtingingsautomaat met instelbare luchtvochtigheid in stappen van 5 % tussen 30 en 80 % r.v., permanent bedrijf, evenals een ventilatiefunctie.

3. Eurom DryBest 40 WiFi - Met de Eurom DryBest 40 Wifi onttrek je tot wel 40 liter vocht per dag uit een ruimte van 50 vierkante meter. Naast het ontvochtigen van de ruimte gebruik je deze luchtontvochtiger ook om de was te drogen. De ontvochtiger beschikt namelijk over een speciaal droogprogramma voor de was. Je verbindt deze luchtontvochtiger met de Eurom Smart app, zodat je hem gemakkelijk op afstand bedient. In het waterreservoir vangt de ontvochtiger tot wel 6 liter vocht op. Is het reservoir vol? Dan klinkt er een signaal, waarna de ontvochtiger zichzelf uitschakelt. Om het water continu af te voeren beschikt deze ontvochtiger over een pompfunctie. Handig, want zo leg je de afvoerslang gerust in de wasbak.

4. Eurom Dry Best 20 + Hygrometer - Met de Eurom Drybest 20 + Hygrometer ben je altijd op de hoogte van de luchtvochtigheid in huis. Bij deze luchtontvochtiger krijg je namelijk een aparte hygrometer om de temperatuur en de luchtvochtigheid te meten. Handig, want zo zie je direct hoe goed de luchtontvochtiger zijn werk doet. De luchtontvochtiger onttrekt tot 20 liter vocht uit ruimtes tot 24 vierkante meter. Dit is krachtig genoeg om beslagen ramen en muffe geurtjes tegen te gaan. Naast het ontvochtigen van de ruimte gebruik je deze luchtontvochtiger ook om de was te drogen. De ontvochtiger beschikt namelijk over een speciaal droogprogramma voor de was. Het fijne aan deze luchtontvochtiger is dat hij op wieltjes staat. Zo verplaats je 'm gemakkelijk naar een andere kamer.

5. TROTEC Luchtontvochtiger TTK 70 E - beschikt over een maximale ontvochtigingscapaciteit van 20 liter per dag. Door zijn plaatsbesparende en aantrekkelijk design is hij uitstekend geschikt voor het ontvochtigen van kleine woonruimten. De luchtontvochtiger TTK 70 E beschikt over een hygrostaatgestuurde ontvochtigingsautomaat. Via het digitale display kunnen diverse luchtvochtigheidsstanden worden geselecteerd. Bij overschrijding van de ingestelde luchtvochtigheid, schakelt de ontvochtiger automatisch aan en schakelt vanzelf ook weer uit, zodra de gewenste waarde is bereikt. De aansluiting voor de externe condensafvoer (slang) ondersteunt de mogelijkheid om de TTK 70 E permanent te gebruiken.

6. De'Longhi DNS80 - verlaag je niet alleen de luchtvochtigheid, je verbetert direct de luchtkwaliteit. Deze luchtontvochtiger beschikt namelijk over een EPA filter om stof en bacteriën uit de lucht te filteren. Daarnaast heeft deze luchtontvochtiger een ionisatiefunctie die ervoor zorgt dat het stof verzwaart en op de grond terecht komt. Handig, want zo hoef je het alleen nog op te zuigen met de stofzuiger. Om de luchtvochtigheid te verlagen kies je uit een van de voorgeprogrammeerde standen. Zo kies je bijvoorbeeld voor het droogprogramma voor de was om de was sneller te drogen. Deze ontvochtiger is geschikt om in een ruimte tot 34 vierkante meter te plaatsen en onttrekt maximaal 20 liter vocht per dag.

7. Qlima D620 Luchtontvochtiger - is fraai vormgegeven en voorzien van tal van praktische functies. Zo is het model uitgerust met een handige timerfunctie, 3-laags filter, hygrometer en LCD-display. Wat dit model onderscheidt is de waterproof buitenkant, waardoor dit model moeiteloos gebruikt kan worden in bijvoorbeeld badkamer of bij een zwembad.

8. Qlima DD208 - Ben je op zoek naar een luchtontvochtiger die goed presteert in koude ruimtes? Dan is de Qlima DD208 iets voor jou. Deze luchtontvochtiger werkt goed bij alle temperaturen, dus ook in garages, kelders of andere frisse ruimtes. Hij onttrekt binnen 24 uur 8 liter water uit de lucht en is geschikt voor ruimtes tot 30 vierkante meter. Zit het waterreservoir vol? Dan krijg je een melding om hem te legen. Wil je dat de luchtontvochtiger alleen op bepaalde tijden werkt? Stel dan een tijd in via de timer.

9. Luchtontvochtiger en luchtreiniger Clean Air Optima 707 - voor een optimaal binnenklimaat is de luchtvochtigheid doorslaggevend. De door medisch specialisten geadviseerde optimale luchtvochtigheid in gesloten ruimtes ligt in het bereik van 40 tot 60% relatieve luchtvochtigheid. Is de lucht in binnenruimtes te vochtig dan kan de levenskwaliteit door schimmelsporen, allergenen en ademweg problemen sterk nadelig beïnvloedt worden.

10. TROTEC TTK 71 E luchtontvochtiger - beschikt over een maximale ontvochtigingscapaciteit van 24 liter per dag. Door zijn plaatsbesparende en aantrekkelijk design is hij uiterst geschikt voor het ontvochtigen van kleine woonruimten. Met de tijdloze elegantie voegt deze luchtontvochtiger zich harmonisch in elke woon- en werkomgeving. Maar niet alleen visueel is de TTK 71 E een geslaagde blikvanger, ook z'n technische eigenschappen mogen gezien worden. Moderne luchtontvochtigingstechniek met elektronische hygrostaatregeling en ontdooi-automaat, flexibele ventilator met twee snelheden, timerfunctie en digitale weergave met voorselecteerbare reële vochtigheidswaarde, garanderen een effectieve, stroombesparend drooghouden van woon- en kantoorruimten of verwarmde kelders bij volautomatisch ontvochtigingsbedrijf.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden