De geschiedenis van Dyson

De geschiedenis van Dyson

21 augustus 2024

Dyson is een bekende en gerespecteerde Britse fabrikant van huishoudelijke apparaten. Dit bijna drie decennia oude bedrijf staat vooral bekend om zijn indrukwekkende lijn stofzuigers. Het produceert ook hand- en haardrogers, kachels en meer. Het bedrijf is opgericht door James Dyson, die tot op de dag van vandaag de enige eigenaar is.

Hoe het allemaal begon

Dyson begon in 1979 met het werken aan een prototype van een stofzuiger. De reden dat hij zijn aandacht en tijd op stofzuigers richtte, was dat de stofzuiger die hij thuis had gebruikt, niet werkte zoals beloofd. In plaats van het stof op te zuigen en in het vacuüm te houden, blies ie elke keer een grote hoeveelheid stof terug de kamer in. De stofzuigers van Dyson zijn gebaseerd op de cyclonische separatortechniek die wordt gebruikt om stof uit de lucht in industriële zagerijen te verwijderen. Het basisidee was om een zakloze stofzuiger te ontwikkelen, die tijdens het reinigen zijn zuigkracht niet verliest.

Tijdens zijn jaren aan het Royal College of Art had Dyson de Britse uitvinder en ingenieur Jeremy Fry ontmoet. Het was Fry die bijna de helft van de investering leverde die nodig was om de cyclonale vacuümprototypes te ontwikkelen. In de komende vijf jaar maakte en testte hij duizenden prototypes. Ten slotte sloot Dyson in 1984 een licentieovereenkomst met de fabrikant van consumptiegoederen in de Verenigde Staten. De deal werkte niet en kort daarna lanceerde Amway een stofzuiger die een beetje te veel leek op de ontwerpen van Dyson. Dyson heeft een rechtszaak aangespannen tegen Amway wegens inbreuk op het patent. De rechtszaak werd uiteindelijk in 1991 beslecht. Als onderdeel van de schikking werden Dyson en Amway gezamenlijke licentiehouders van het product en het werd nog steeds verkocht.

In 1985 tekende Dyson een lucratieve licentieovereenkomst met een Japans bedrijf genaamd Apex Ltd. Deze deal bleek vruchtbaar en de inkomsten daaruit werden gebruikt om Dyson Appliances Ltd. in 1991 op te richten. 

De eerste Dyson huishoudelijke apparaten 

De eerste Dyson-stofzuiger met de gepatenteerde cycloontechnologie werd de DA 001 genoemd. Interessant is dat deze werd vervaardigd door een Amerikaans bedrijf genaamd Philips Plastics en de productie vond plaats in Wrexham, Wales. Maar dit duurde niet lang en begin 1993 richtte Dyson een eigen productiefaciliteit op in Chippenham, Wiltshire, Engeland. De volgende en waarschijnlijk meest herkenbare en verhandelbare iteratie van Dysons op cycloontechnologie gebaseerde vacuüm was de DC01. Het was te onderscheiden van andere stofzuigers op de markt, vanwege de transparante bus waar je al het stof kon zien dat zich had opgehoopt.

Tot 2001 verkocht Fantom Technologies als licentiehouder Dyson-producten in Noord-Amerika, waarna Dyson onafhankelijk begon te verkopen. In hetzelfde jaar lanceerde Dyson een vacuüm met verbeterde technologie. Dit model had zeven cycloon-trechters in plaats van de dubbele cycloon-trechtertechnologie die in eerdere modellen werd gebruikt.

Dyson verplaatst productie naar Maleisië en Singapore

Dyson verhuisde zijn vacuümproductie in 2002 naar Maleisië. Destijds werd deze beweging met veel kritiek ontvangen, vooral van de vakbonden in Wiltshire (waar tot dusver de productie plaatsvond) die klaagden over mogelijk banenverlies. Een jaar later verhuisde Dyson ook de productie van wasmachines naar Maleisië.

In 2004 heeft Dyson een joint venture getekend met Meiban Group, gevestigd in Singapore. Na de joint venture richtte de nieuw gevormde entiteit een fabriek op in Johor, Maleisië. Ongeveer tien jaar later, in 2013, richtte Dyson ook een productie-installatie op in Tuas, Singapore, specifiek voor het maken van digitale motoren.

Verschillende inbreuken op octrooien en auteursrechten

In de loop der jaren heeft Dyson naast de Amway-zaak te maken gehad met een aantal gevallen van patent- en copyright-inbreuken. In 2000 werd Hoover, een van de grootste stofzuigerfabrikanten, schuldig bevonden aan patentschending. Hoover's Triple Vortex zakloze stofzuiger bleek de gepatenteerde cycloontechnologie van Dyson overgenomen te hebben. Uiteindelijk moest Hoover in 2002 voor deze flagrante inbreuk $ 4,2 miljoen schadevergoeding betalen aan Dyson.

In 2006 werd een maker van vacuümonderdelen Qualtex schuldig bevonden aan het kopiëren van enkele van de ontwerprechten van Dyson om zijn vacuümonderdelen te maken en te verkopen. Qualtex had de productie uitbesteed aan een Chinees bedrijf, waarvan bleek dat die het kopiëren had uitgevoerd.

In 2010 heeft Dyson een rivaliserend bedrijf genaamd Vax aangeklaagd wegens het kopiëren van zijn ontwerp om zijn Mach Zen-vacuüm te ontwikkelen. Bij deze gelegenheid oordeelde de rechtbank echter tegen Dyson.

Dyson had Samsung in 2013 aangeklaagd wegens het kopiëren van zijn vacuümstuurtechnologie, die ervoor zorgt dat het vacuüm soepel en intuïtief achter de gebruiker beweegt en niet wordt rondgesleept. Bij deze rechtszaak trok Dyson echter de zaak in om onbekende redenen.

James Dyson Foundation

De James Dyson Foundation is opgericht in 2002, vooral om jongeren aan te moedigen om techniek te studeren, maar ondersteunt ook medisch en ander wetenschappelijk onderzoek. De Foundation ondersteunt de lokale gemeenschap in Malmesbury, waar het tegenwoordig hoofdkantoor van Dyson is gevestigd.

Om engineeringstudies aan te moedigen, biedt de Foundation scholen gratis middelen om engineeringcurriculum te ontwikkelen dat de nadruk legt op betrokkenheid en praktijkgericht leren. Het geeft ook workshops waar studenten de kans krijgen om hun ideeën om te zetten in concrete werkmodellen. Als onderdeel van haar medische initiatieven heeft de Stichting het Dyson Center for Neonatal Care opgezet. Het Royal United Hospital initieerde de bouw van dit centrum waar £ 750.000 pond voor werd geschonken. Nog eens £ 4 miljoen werd geschonken aan het Cancer Center van het Royal United Hospital. De Stichting heeft ook geld gedoneerd voor ander medisch onderzoek, inclusief het onderzoek van Alzheimer.

Voor de lokale gemeenschap in Malmesbury heeft het geld gedoneerd aan goede doelen, ondersteunt het scholen en projecten. Het ondersteunt ook het Malmesbury Carnival. De activiteiten van de Stichting zijn niet alleen beperkt tot het Verenigd Koninkrijk. Het breidde zich uit naar de Verenigde Staten in 2011 en naar Japan in 2016. In totaal heeft het activiteiten in 25 landen. Ze hebben ook het Dyson Institute of Engineering and Technology geopend. Naast dit alles is er de James Dyson Award. Het is een prijs speciaal voor studenten design en engineering die onlangs zijn afgestudeerd. Het wordt elk jaar uitgereikt en staat open voor studenten in 27 landen.

Wat zijn de populairste Dyson-modellen?

Natuurlijk is Duson bekend van de stofzuigers, maar ook op andere huishoudelijke domeinen is Dyson vaak een innovatieve gamechanger. Dan wel door het futuristische design, danwel door technisch vernuft. Zo zijn er inmiddels ook luchtbevochtigers van Dyson te koop, Dyson luchtreinigers en Dyson ventilatoren.

Enkele van de populairste Dyson producten op een rij:

Dyson V11 Absoluut draadloze stofzuiger

Dyson V10 Cyclone steelstofzuiger

Dyson V8 Animal draadloze stofzuiger

Dyson Big Ball Multi stofzuiger

Dyson V7 Trigger kruimeldief

Dyson V7 Motorhead (goedkoopste model steelstofzuiger)

Welk model Dyson draadloze stofzuiger is het meest recent geïntroduceerd?

Zoals beschreven zijn er een groot aantal Dyson draadloze stofzuigers. Het nieuwste model uit 2019 is de Dyson V11 stofzuiger. Deze Dyson V11 kan elk type ondergrond aan (ook langharige tapijten en kleden) en is nog krachtiger dan zijn voorgangers. De ingenieurs van Dyson hebben het ontwerp van de motor aangepast. De motor draait nog steeds met een verbluffende 125.000 tpm, maar ze hebben een drievoudige diffuser geïntroduceerd en de roterende bladen langer, dunner en met een iets andere S-vorm gemaakt. Deze wijzigingen zijn bedoeld om de luchtstroomefficiëntie te verbeteren, de zuigkracht te verhogen en het geluid te verminderen. Dyson beweert dat ze het 20 procent meer zuigkracht geven dan de V10.

Het geluidsniveau zit rond de 80 decibel (dB) in de boost-modus op tapijt, wat luid is, maar niet ongewoon (de meeste wekkers klinken rond de 80 dB). Het daalde naar 70 dB in Eco-modus op tapijt. De V11 heeft ook een LCD-scherm. Het bevindt zich bovenaan het vacuüm en laat je schakelen tussen Eco-, Auto- en Boost-modus. Met de batterij in Eco-modus kan je ongeveer een uur lang stofzuigen; in Boost heb ik ontdekt dat een volle batterij me normaal gesproken 10 tot 12 minuten gebruikstijd geeft, of genoeg tijd om een kamer of een paar vloerkleden schoon te maken.

De schonere kop van de V11 heeft echter ook een dynamische belastingssensor (DLS). Dyson zegt dat de DLS de weerstand tegen de borstelkop ongeveer 360 keer per seconde controleert en deze informatie doorgeeft aan zowel de motor als de microprocessors van de batterij om de zuigkracht te kalibreren en de levensduur van de batterij te schatten. Hij is ongelooflijk gevoelig en effectief. Het was leuk om mijn tapijt te stofzuigen en het scherm te zien wisselen tussen batterijtijden en zuigkracht. Kortom, ben je op zoek naar een draadloze stofzuiger dan is de V11 van Dyson echt een aanrader. Wellicht niet de goedkoopste, de V11 kost rond de € 599,-, maar dan kan je er wel van op aan dat je de Rolls Royce onder de stofzuigers hebt.

Lees het artikel "Wat is het verschil tussen de Dyson V8, de Dyson V10 en de Dyson V11 draadloze stofzuiger?", vergelijk en koop de best passende stofzuiger voor jouw huis en omgeving.

 

fonQ.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden