Naarmate de temperatuur daalt zullen veel kopers zich afvragen of het de moeite loont om in een set winterbanden te investeren.
Winterbanden zijn de afgelopen jaren de bron van discussie geweest. Eerst zorgde een reeks koude winters er voor dat het publiek wakker werd en zich begon te vragen of ze een set moesten kopen.
Maar de relatief warme winters in 2014 en 2015 (tot dusverre) zorgden er juist weer voor dat veel mensen de andere kant op gingen en de investering in winterbanden wegschreven als een verspilling van geld en zich afvroegen waar al het gedoe in de eerste plaats om draaide.
Maar wat zijn de feiten over winterbanden en is het de moeite waard om hier een set te hebben
Er zijn drie hoofdtypen banden die je zou kunnen gebruiken op de weg. Een daarvan is de zomerband en deze zou je kunnen beschouwen als een "normale" band.
Zomerbanden hebben een relatief harde samenstelling, wat betekent dat ze zacht worden bij mildere temperaturen om veel grip te bieden - meestal wordt hier gerekend boven 7°C. Dat maakt ze echter minder bruikbaar wanneer de temperatuur onder dat cijfer daalt, omdat ze dan te hard zijn en niet genoeg grip kunnen bieden.
Winterbanden, beter omschreven als "koudweer" banden hebben een sneeuwvloksymbool aan de zijkant en zijn gemaakt van een zachtere samenstelling. Dat betekent dat ze nog steeds zacht genoeg zijn om de grip te bieden die je nodig hebt bij temperaturen onder de 7C. Ze hebben ook een ander profielpatroon, namelijk met fijne groeven of in "lamellen" gesneden in elk loopvlakblok dat beter in de sneeuw bijt.
Het is de moeite waard om erop te wijzen dat deze banden verschillen van "studded" banden, die plastic of metalen studs bevatten die in het rubber zijn ingebed, een beetje zoals een voetbalschoen. Deze zijn niet legaal voor gebruik op de weg.
Tussen winter- en zomerbanden zit nog een derde weg: de all-season band. Het doel van deze band is om het beste van twee werelden te bieden; een hardere samenstelling dan een winterband, zodat deze zowel in koude als milde temperaturen kan worden gebruikt, maar nog steeds met lamellen om te helpen bij grip in sneeuw en modder. Deze banden zijn tot -5C nuttig.
Op het eerste gezicht moet de all-season-band het best geschikt zijn voor gebruik in Nederland, omdat deze het beste wordt beoordeeld voor gebruik bij de soorten temperaturen waar we het grootste deel van het jaar mee te maken hebben.
De vraag of we winterbanden moeten gebruiken, is het meest heftige debat. Het draait allemaal om hoeveel dagen van het seizoen je denkt dat je onder 7C zult doorbrengen. Als je voor het grootste deel van de winter onder die temperatuur komt, is het kopen van een afzonderlijke set winterbanden en het veranderen ervan in oktober en maart de beste oplossing.
Anders is het misschien een betere keuze om vast te houden aan je zomerbanden, of om een set all-season banden te kopen die het hele jaar door worden gebruikt.
Nee. In feite suggereert het huidige onderzoek dat winterbanden beter zijn dan zomerbanden als de temperatuur onder de 7°C zakt. Dat betekent dat een auto uitgerust met winterbanden sneller moet kunnen stoppen en minder zal slippen als de temperatuur onder dit niveau daalt.
Ja. Winterbanden zijn vaak iets duurder dan zomerbanden om te kopen, maar een extra set is behoorlijk kostbaar - vooral als je ze met een extra set velgen combineert om het omwisselen nog gemakkelijker te maken, maar ook goedkoper aangezien de garage minder handelingen hoeft te verrichten en eenvoudiger kan wisselen wanneer de banden reeds op velg zitten.
De Top 10 autobanden aanbieders vind je hier.
Het is de moeite waard om in je gedachte te houden dat, hoewel je voor twee sets banden moet betalen, ze ook twee keer zo lang meegaan; met andere woorden, veel van de extra kosten van de set winterbanden worden verzacht door het feit dat ze de last van je set zomerbanden voor de helft van het jaar nemen.
En wat betreft de restprijs van wielen, je kunt ze altijd verkopen als het tijd is om uit elkaar te gaan met je auto en een deel van je uitgaven terug te verdienen.
Ja. Niet alleen verkleinen winterbanden de remafstanden in sneeuw en ijs, maar ook bij nat weer onder de 7C. Bovendien helpen ze bij het nemen van bochten, waardoor je de auto makkelijker kunt corrigeren bij omstandigheden waar je anders misschien slipt.
Het is beslist waar dat een vierwielaandrijving een betere tractie geeft in sneeuw en ijs, wat betekent dat u gemakkelijker kunt vertrekken. Het levert echter maar een beperkte hoeveelheid extra hulp als u een rijdt en helemaal geen hulp wanneer u remt in een bocht.
Als je echter een 4x4 hebt, en deze met winterbanden monteert, geef je jezelf de beste kans om het hoofd te bieden aan wat het winterweer je ook maar geeft.
Ja, dat kan, maar we zouden het niet aanbevelen. Boven 7oC geeft het zachtere compound hetzelfde effect als het rennen van zomerbanden in winterse omstandigheden - dat wil zeggen, langere remafstanden en een verhoogde kans tot slippen in bochten.
Bovendien slijten winterbanden sneller bij hogere temperaturen, wat betekent dat u uw banden vaker zult moeten vervangen.
Nee. Op een auto met voorwielaandrijving, zult u merken dat de achterwielen eerder slippen, waardoor u tijdens het remmen of het afdalen van een heuvel een draai zou kunnen maken, terwijl wanneer u met een achterwiel aandrijving rijdt de kans vergroot dat uw auto recht in de bocht gaat of niet op tijd stopt. Als je winterbanden gaat monteren, moet je ze op alle vier de wielen monteren.
Lees ook het artikel "De noodzaak van winterbanden'.
Dyson is een van de meest populaire merken van stofzuigers ter wereld, en hun draadloze steelstofzui ...
Het voorjaar van 2025 is dichterbij dan we denken. Het einde van het jaar nadert en dan houden we on ...
De herfst is de beste tijd om het gazon te bemesten, te beluchten en/of verticuteren. Alles wat je d ...
Tech innovator Dyson komt eens in de zoveel tijd met een nieuw model draadloze stofzuigers. Zo is on ...