Inhoudsopgave
Was het enkele jaren geleden bijna niet voor te stellen dat je online een fiets koopt, tegenwoordig is het online kopen van een fiets de normaalste zaak van de wereld. Er zijn webshops die alleen online opereren en dus geen fysieke fietsenwinkels hebben. Er zijn de brandsites van de fietsenmerken zelf, denk aan Stella Fietsen, Batavus en Gazelle. En je hebt de websites van lokale fietsenwinkels, maar meestal zijn dat geen webshops dus daar kan je geen fiets online kopen. Het kopen van een fiets online kan dus prima, maar waar moet je op letten? Is elke online fietsenwinkel even betrouwbaar? En zijn de voorwaarden overal gelijk? In dit artikel geven we je handige tips als je van plan bent om online een fiets aan te schaffen.
Thuiswinkel Waarborg is een kwaliteitskeurmerk speciaal voor online winkelen. Er zijn inmiddels meer dan 2200 webwinkels aangesloten. Waaronder de bekende grote winkels als bol.com en coolblue.nl, maar ook heel veel kleinere winkels. En dus ook veel aangesloten fietsenwinkels. Het wordt door de Consumentenbond ondersteund. Elke webwinkel die het Waarborg wil voeren, wordt aan een strenge controle onderworpen en moet jaarlijks een financiële bijdrage afstaan op basis van zijn omzet. Als een webwinkel het Waarborg op zijn site heeft staan, dan heb je als consument zeker van onder meer:
Vouwfiets-expert.nl
Fancyfiets.nl
Natuurlijk is het niet zo dat je bij een fietsenwinkel die niet is aangesloten bij het Thuiswinkel Waarborg niet moet kopen. Het geeft alleen wel een extra vorm van zekerheid. Maar er zijn echt hele goede en betrouwbare fietsenwebshops die niet Thuiswinkel gecertificeerd zijn, zoals:
123elektrischefietsen.nl (heeft een Webwinkel Keurmerk)
Internet-bikes.com (is een Trusted Shop)
Naast het Thuiswinkel Waarborg, zien we veel webwinkels die het Webshop Keurmerk voeren. Dat keurmerk wordt uitgegeven door een onafhankelijke stichting en heeft inmiddels 6100 aangesloten webwinkels in Nederland. Het Webshop Keurmerk is opgericht nadat de Consumentenbond stopte met het Webtrader-keurmerk. Veel webwinkels die na de uitvoerige screeningsprocedure het Webtrader-logo op de website mochten gebruiken, sloten zich toen aan bij het Webshop Keurmerk. De Webshop Keurmerk-voorwaarden zijn dan ook gebaseerd op de eerder door de Consumentenbond gehanteerde voorwaarden.
Het wisselt nogal, het betalen van verzendkosten bij fietsenwinkels. Het is raadzaam om van tevoren goed in de algemene voorwaarden te kijken of er verzendkosten betaald dienen te worden. Omdat een fiets natuurlijk een groot pakket is om te versturen, werken veel fietsenwinkels met koeriersdiensten. De fiets kan dus niet zomaar even met PostNL meegegeven worden. En een koeriersdienst is nu eenmaal duurder dan een klein pakketje versturen met PostNL of Sandd.
Een andere manier om achter de hoogte van verzendkosten te komen, is door een willekeurige fiets in het winkelwagentje te plaatsen en te doen alsof je deze gaat bestellen. In de zogenaamde checkout zie je dan vervolgens wat de bijkomende kosten voor verzending van de fiets zijn.
Het komt vaak voor dat er extra kosten in rekening worden gebracht voor het in elkaar zetten of monteren van de fiets bij aflevering. Op zich is dat niet heel ingewikkeld en kan je dat vaak zelf, maar voor veel mensen is het prettig dat een vakkundige monteur dat doet. Ook met het oog op eventuele aanspraak op de garantie. Om te voorkomen dat een webwinkel zegt dat u de fiets zelf niet goed in elkaar heeft gezet, is het raadzaam om dat dus door een monteur van de winkel te laten doen.
Nu komt het vaak voor dat de bezorger van de fiets ook aan u wordt verkocht als de monteur. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn als de persoon dermate kundig is dat de fiets goed wordt gemonteerd. Maar om problemen achteraf te voorkomen, is het verstandig om vooraf bij de winkel te informeren naar wie de montage uit gaat voeren.
De meeste webwinkels zijn tegenwoordig 7 dagen per week en ook in de avond bereikbaar. Overdag vaak via mail en telefoon, steeds vaker ook via de chat. Probeer voordat je de fiets daadwerkelijk online koopt, gewoon eens om een berichtje te sturen of in contact te komen. Als er snel en vriendelijk wordt gereageerd, zit het vaak wil in orde. Wordt er echter niet snel of vakkundig gereageerd, dan moet u zich afvragen hoe dat zal zijn als u na aankoop een vraag of opmerking heeft.
Reviews en klantervaringen zijn een hele belangrijke indicator voor consumenten om een daadwerkelijke koopbeslissing te kunnen maken. Vrijwel elke webwinkel doet er alles aan om reviews te krijgen van zijn klanten, zo ook fietsenwinkels online. Lees dus rustig even alle reviews over de betreffende fietsenwinkel. Voor het gemak hebben we van vrijwel alle fietsenwinkels in Nederlnd hun reviews op een rij gezet. Bekijk ze hier.
Volgens de wet Kopen op Afstand heeft u altijd recht op retourneren en geld terug binnen 14 dagen.
Dyson is een van de meest populaire merken van stofzuigers ter wereld, en hun draadloze steelstofzui ...
Het voorjaar van 2025 is dichterbij dan we denken. Het einde van het jaar nadert en dan houden we on ...
De herfst is de beste tijd om het gazon te bemesten, te beluchten en/of verticuteren. Alles wat je d ...
Tech innovator Dyson komt eens in de zoveel tijd met een nieuw model draadloze stofzuigers. Zo is on ...